Nikon D7100 İnceleme

Daha önce Nikon V1 in test yazısını yazmıştım. Bu yazıya gelen olumlu tepkilerden sonra yeni kullanmaya başladığım ve oldukça memnun olduğum Nikon D7100 ün de incelemesini sizlerle paylaşıyorum. İstifadeli olması dileğiyle…

1-Gövde

Nikon D7100’ün oldukça sağlam bir gövdesi var. D300s e göre tamamen magnezyum alaşımlı değil ancak darbe alabilecek ve korunması gerekli olan yerler magnezyum alaşım ile desteklenmiş. Gövde küçük ve hafif bir yapıya sahip ve oldukça kullanışlı. Birçok kullanıcı için kavrama problemi olacağını düşünmüyorum. Ben kullanım sırasında herhangi bir problem yaşamadım. Çok çok büyük elleri olan kullanıcılar için baterygrip ile bu sorunu çözmek mümkün.

Nikon D7100 İnceleme

 

Suya ve toza karşı dayanıklı olduğu söylenen gövde gerçekten de öyle. Yağmur altında ve rüzgarın toz kaldırdığı durumlarda çekim yaptım ve hiç bir problem olmadı. Nikon D7100’ün deklanşör sesi de oldukça düşük seviyede. D300s’e göre %50 daha az gibi. Özellikle vahşi yaşam fotoğrafçılarının seveceği bir özellik.

 

 

Düğmeler genel olarak alışılmış şekilde yerleştirilmiş. Bu gövdede farklı olarak i (info) tuşu konmuş ki bu tuş çekilen görüntüler üzerinde basit düzenlemeleri yapma imkanı veriyor. Fn tuşuna yine ilk defa bu gövdede kullanılan 1.3x krop çarpanlı mod ile normal DX mod arasında seçim yapma özelliği atanmış. Oldukça hızlı ve kullanışlı.

Nikon D7100 İnceleme

 

Gövdenin sol üstünde bulunan program seçme çarkı amatörler için bir çok seçenek sunuyor ama ileri düzey kullanıcılar daha ziyade A,S,M, modlarını kullanacaklardır. Bu durumda tekerleğin kazara dönmemesi için üzerine bir düğme eklenmiş. Tekerleği çevirmek için o düğmeye basmak gerekiyor. Çok faydalı bir çözüm olmuş zira çekim anında farkında olmadan çekim modunun değişmesi çok kötü olurdu.

 

Fotoğraf kayıt aracı olarak 2 adet SD kart girişi kullanan gövdenin gövde kategorisinde benden aldığı tek eksi not burası. Eski CF kartları kullanabilme adına ve daha hızlı kayıt imkânı verdiği için 1 adet CF kart girişi ve bir adette SD kart girişi olsa daha iyi olacaktı.

Nikon D7100 İnceleme

 

2- Performans

Nikon D7100’ün AF performansı oldukça iyi. Çok hızlı bir şekilde objeyi yakalıyor ve oldukça tutarlı olarak takip ediyor. Nikon D300s ile aralarında AF performansı olarak bir fark görmedim. Özellikle vahşi yaşam fotoğrafçılarının işini kolaylaştıracak şekilde AF noktası seçimlerini sol altta bulunun AF-MF butonunu kullanarak 9-21-51 nokta biçiminde değiştirmek çok kolay. Bu yeni özelliği çok beğendim ve kullanımı oldukça hızlı.

Nikon D7100 İnceleme

Nikon D7100 Full HD video kaydı yapabiliyor ve video kaydı oldukça iyi. Stereo ses kaydı için gövde üzerinde flaşın üzerinde iki adet dâhili mikrofon bulunuyor ve amatör işler için oldukça iyi ses kaydı yapıyor.

 

Saniyde 6 adet (1.3DX modda 7 adet) fotoğraf çekme hızına sahip olan D7100 düşük tampon bellek kapasitesi nedeniyle 7 kareden sonra yavaşlamaya başlıyor. Bu kaybı yaşamamak için yüksek hızlı hafıza kartlarına ihtiyaç var. Ki yaklaşık olarak 90mb/sn yazma hızına sahip nispeten oldukça hızlı olan bir hafıza kartıyla bile bir yerden sonra yavaşlama kaçınılmaz oluyor. Çünkü her biri 22.7MB olan RAW dosyaları kaydetmek için çok daha fazlasına ihtiyaç var. Bu nedenle tampon bellek yetersizliği D7100 ün en büyük eksikliği.

 

Vahşi yaşam fotoğrafçılığında en fazla kullanılan tele objektifler için yeni bir gövde de genelde karşılaşılan back focus ve front focus (geri ve ileri netleme) sorunu için D7100’ün gövdesi içerisine bir yazılım eklenmiş ve bu sayede + – yaparak tam netleme ayarlarını ilgili lens için yapabiliyorsunuz. Eskiden bunun için servise gitmek gerekiyordu.

 

3- Fotoğraf Kalitesi

AA filtrenin olmadığı 24.1 MP çözünürlükteki sensör keskin ve detaylı görüntüler yakalıyor. D300s e kıyasla yaklaşık 2 kat fazla çözünürlüğe rağmen daha temiz ve detaylı fotoğraf çekiyor. 1.3DX kroplu modda bile durum oldukça iyi. 24mp çözünürlüğe rağmen fotoğraflarda D300s ve D7000’e göre daha az gren var. Ama tabiki DX sensörün dezavantajı olarak Full Frame sensörlere göre gözle görülür bir gren maalesef var.

 

Yüksek çözünürlük sayesinde özellikle kuş fotoğrafçılığında sık rastlanan fotoğrafı kırpma ihtiyacı çok fazla sorun olmuyor. Kırmak için bolca piksel mevcut. Ancak pratikte fotoğrafı çok fazla kırpmak görüntü kalitesinde oldukça fazla bozulmaya neden oluyor. Yüzdelik mantıkla söylemek gerekirse çok küçük piksel boyutu nedeniyle D7100 de D300s e göre daha az kırpma yapılabiliyor. D300s ile uzaktaki objeleri daha iyi görüntüleme imkânı olmasına karşın D7100 de durum farklı. Uzak kalınca çok fazla kırpmak fotoğrafı ciddi olarak deforme ediyor.

Beyaz dengesini ve renk algoritmasını sevdim. Göze batan bir olumsuzluk yok. Renkler çok güzel. Zaten artık dijital teknoloji sayesinde renkler istenildiği gibi değiştirilebiliyor. Oldukça geniş dinamik aralığa sahip görüntüler üreten D7100 RAW formatta bolca detay saklıyor.

 

4- Kuş fotoğrafçıları için D7100

Kuş fotoğrafçıları için Nikon D7100; hızlı AF performansı 3D takip sistemi, 51 nokta AF, 24.1mp yüksek çözünürlüğü, kısmen 6fps çekim hızı, sağlam gövde yapısı, hafifliği sayesinde arazide uzun süre taşımaya uygun olması, önceden ayarlanabilen U1, U2 hazır modları ve AA filtresiz keskin ve görece temiz fotoğraf kaydı ile pişman etmeyecek bir makine. Tek dezavantajı tampon belleğin düşük olması nedeniyle 6 fps çekim hızının kağıt üzerinde kalmış olması.

 

1.3DX mod kuş fotoğrafçılığında oldukça kullanışlı bir özellik. Nikon son dönem gövdelerinde sensörlerini oldukça esnek olarak kullanıma sunuyor ve bence çok değerli bir özellik. Zira 300mm bir lens D7100 ile 450mm gibi! çalışıyor. Üzerine birde 1.3 DX crop yapılınca 585mm gibi oluyor. Buda 15.3mp de 585mm ye eşdeğer bir fotoğraf çekme imkanı sunuyor. Makinede 1.3Dx moda alınca vizörden bakıldığında yeni bir çerçeve beliriyor ve bu çerçevenin dışında kalan alan maalesef aynen görünüyor. Karartılsa, yada hiç görünmese daha güzel olurdu ama bu galiba biraz fazla bir istek

 

Kendi tecrübelerim çerçevesinde 1.3DX modda çektiğim fotoğraflarda her hangi bir olumsuzluk görmedim. PS de çalışırken 24mp ile çekilen görüntüyle 1.3DX modda çekilen görüntü arasındaki farkı anlamak mümkün değil. (fotoğraf boyutuna bakmadan tabi ki :))

 

5- Sonuç

Nikon D7100 mevcut en iyi DX sensörlü fotoğraf makinesi. Nikon D7000’den öncesi çıkmış bir gövde kullananlar daha iyiye ulaşma, yenilenme ve teknolojiyi yakalama adına uygun bir fiyata D7100 alabilirler. Pişman olacaklarını düşünmüyorum. Ancak D7000 kullananlar için çok fazla bir şey değişmeyecektir. Sadece küçük bir miktar maddi kayba rağmen güncel kalma adına bir değişikliğe gidilebilir.


Kaynak;

Ali Şenel, senelfoto@gmail.com
https://senelfoto.com

2025 Fotoekipmanim.com